• 658d1e44j5
  • 658d1e4fh3
  • 658d1e4jet
  • 658d1e4tuo
  • 658d1e4cvc
  • Inquiry
    Form loading...

    Безбедносни совети за користење машини за завршна обработка на формулари: Давање приоритет на безбедноста на работното место

    2024-06-28

    Машините за доработка на форми се суштински алатки во индустријата за облека, обезбедувајќи професионална завршница на различни облеки. Сепак, ракувањето со овие машини бара соодветни безбедносни мерки на претпазливост за да се спречат несреќи и повреди. Еве основни безбедносни совети за користење на машини за завршна обработка на форми:

    1. Општи безбедносни упатства

    ·Обука и овластување: Осигурете се дека сите оператори се соодветно обучени и овластени да работат со машини за завршна обработка.

    ·Опрема за лична заштита: Обезбедете и барајте употреба на соодветна лична заштитна опрема (ППЕ), како што се заштитни очила, ракавици и чевли со затворени пети.

    ·Домаќинство: Одржувајте чиста и организирана работна површина за да спречите лизгање, сопирање и паѓање.

    ·Пријавете ги опасностите: Веднаш пријавете ги сите забележани опасности или опремата што не функционира на надзорникот.

    1. Оперативни процедури

    ·Следете ги упатствата: Секогаш придржувајте се до упатствата за работа и безбедносните упатства на производителот.

    ·Инспекција пред употреба: Проверете ја машината за обработка на формулари пред секоја употреба за да се уверите дека е во добра работна состојба.

    ·Чистење и безбедносни зони: Одржувајте соодветно растојание околу машината и воспоставете безбедносни зони за да спречите ненамерен контакт.

    ·Безбедно ракување со облеката: Ракувајте со облеката внимателно за да избегнете заплеткување или повреди.

    1. Специфични безбедносни мерки на претпазливост

    ·Жешки површини: Внимавајте на жешките површини, како што се плочата за притискање и отворите за пареа, за да избегнете изгореници.

    ·Безбедност при пареа: Никогаш не ракувајте со машината со оштетено црево за пареа или приклучоци. Избегнувајте директно изложување на пареа за да спречите изгореници.

    ·Копче за итно стопирање: запознајте се со локацијата на копчето за итно запирање и бидете подготвени да го користите во случај на итен случај.

    ·Одржување и поправка: Само овластен персонал треба да врши одржување или поправки на машината.

    1. Дополнителни безбедносни размислувања

    ·Процедури за заклучување/заклучување: Спроведување на процедури за заклучување/заклучување при вршење на одржување или поправки за да се спречи случајно активирање.

    ·Изложеност на бучава: Ако машината генерира прекумерна бучава, размислете да користите заштита за слух.

    ·Превенција од пожар: Чувајте ги запаливите материјали подалеку од машината и имајте лесно достапен апарат за гаснење пожар.